Alexandra Enlund får 2017 års stipendium ur Jan-Erik Halls minnesfond

Styrelsen för Jan-Erik Halls minnesfond har beslutat att tilldela 2017 års stipendium till Alexandra Enlund. Styrelsen består av Andreas Hall, Mathias Hall och Niklas Enlund. Niklas jävade sig och deltog inte i beslutet.

Alexandra hade ett mycket framgångsrikt år ifjol med deltagande i junior-VM på hemmaplan och ett brons i ultralånga-FM samt ett guld på FSOM-långdistans som höjdpunkter.

Vi önskar Alexandra lycka till i framtiden!

Tidigare stipendiater:

2013 Otto Sund
2014 Julia Järveläinen
2015 Julia Järveläinen
2016 –

Fonden har stiftats till minne av Jan-Erik Hall som hastigt avled 6.1.2011. Fondens syfte är att ge ekonomiskt stöd åt orienterare i IF Femman som ligger nära landseliten så att de kan ta ännu ett steg i sin utveckling och genom detta förstärka föreningen som helhet.

Jan-Erik Hall föddes 13.8.1955 och var aktiv i IF Femman orientering hela sitt liv. Han började orientera redan i slutet av sextiotalet och hörde i slutet av sjuttiotalet till distriktseliten i seniorklassen. Jan-Erik ingick bland annat i Femmans lag, som 1979 hemförde guldet i Finlands Svenska orienteringsförbunds mästerskap i Kronoby. Han fungerade som IF Femman orienterings ordförande från 2006 fram till sin död och arbetade hårt för föreningens bästa.

Enligt uppdrag,
Andreas Hall

ISOM 2017 tas i bruk

Internationella orienteringsförbundet IOF har arbetat med en uppdatering av kartnormen och publicerade den nya kartnormen ifjol. Den tidigare kartnormen ISOM 2000 har nu ersatts med ISOM 2017. Den nya kartnormen tas nu i bruk i Finland och meningen är att kartnormen skall användas i alla tävlingar framöver. Därmed är det viktigt att alla läser igenom vad som har ändrats, så det inte kommer som någon överraskning under första tävlingen för året. Kartnormen för sprintkartor (ISSOM) har inte ändrats.

Sammanfattning av ändringar i ISOM 2017

ISOM 2017 på svenska

Sammanfattning av ändringar i ISOM 2017 (finska)

ISOM 2017 på finska

ISOM 2017 på engelska (officiella kartnormen)

Den nya kartnormen medför även extra arbete för föreningarna när gamla kartor behöver uppdateras till den nya normen. Så det kan förekomma träningar med den ”gamla” kartnormen.

Här nedan finns en jämförelse mellan pre-ISOM2000 (kartan från 1997) och ISOM2017. Kartorna är ritade i 1:10 000. Den nya kartan använder den officiella kartnormen där mindre branter har tjockleken 0,30 mm och ändorna är kantiga (nya normen godkänner även branter med rundade ändor). Det har diskuterats mellan finska kartritare att den nu smalare tjockleken på branter medför att branterna smälter in i höjdkurvorna och anser man borde använda tjockare branter (0,40 mm i skalan 1:10 000). Inget officiellt har bestämts om det, men det är värt att notera.

Skidkul vintern 2018

Kom med och ha kul på skidor!

IF Femmans skidsektion ordnar skidkul för barn i åldern 6-8 år. Vi skidar och leker tillsammans och målet är att ha roligt på skidor.
Skidkul omfattar fem tisdagskvällar i januari-februari 2018 vid Korsholms idrottspark (Smedsby):

ti 16.1 kl. 18:30-19:30
ti 23.1 kl. 18:30-19:30
ti 30.1 kl. 18:30-19:30
ti 6.2 kl. 18:30-19:30
ti 13.2 kl. 18:30-19:30

Ändringar kan ske beroende på väderförhållanden. Eventuella ändringar meddelas på IF Femmans hemsida.
Anmälningar senast 12.1 till anna.korhonen@abo.fi. Anmäl dig redan idag (begränsat antal platser)!
Avgiften för skidkul är 20€.

Välkommen med! Ta kontakt om du undrar över något.

Anna Korhonen 044 5734720, anna.korhonen@abo.fi

SkiCup 2018

SkiCup är träningstävlingar som arrangeras i Korsholm, Vasa och Malax för barn och ungdomar.

SkiCupen är öppen för alla och gratis för skidarna från IF Femman, Sundom IF, Solf IK och Malax IF. Anmälningarna till SkiCup sker via Femmans hemsida senast kl 18:00 dagen före tävlingen om inte annat nämns i tävlingsinbjudan. Utöver dessa fyra gemensamma träningstävlingar arrangerar Femman två egna klubbtävlingar. Mera info på http://www.femman.fi/skidning/tavlingar/femman-cup/

Välkomna!